Cap a un Consum més Responsable

Cada cop hi ha més persones que són conscients de la importància de l’alimentació en el manteniment d’una bona salut. Són molts els que es sumen al consum ecològic no només per una qüestió de salut, sinó per la creixent sensibilitat que hi ha cap a la cura de la biodiversitat i del benestar animal, de l’ambient i de la mateixa terra en l’alternativa als monocultius.

Els arguments per la salut i per la millora del medi ambient en general són els primers que porten a les persones cap a un canvi ens els hàbits de consum. Les grans superfícies ho saben i introdueixen cada vegada més productes eco a les seves cadenes de supermercats, per tal de cobrir així un mercat en augment. Però, estem realment ajudant al medi ambient i millorant les nostres pràctiques de consum comprant productes eco a les grans superfícies?

Supermercados, no gracias

Sota aquest títol Xavier Montagut i Esther Vivas (Icaria Editorial, Barcelona 2007) reuneixen un seguit d’articles que analitzen els impactes que la distribució moderna ha tingut en la pagesia i en les condicions laborals dels treballadors i les treballadores, en el medi ambient, en el model de consum i l’ús que fan del comerç just i de l’agricultura ecològica, com a instrument de màrqueting empresarial, per dotar-se d’una imatge responsable. Davant d’això una reflexió més acurada sobre les nostres pràctiques de consum ens porta a optar per les petites botigues especialitzades i finalment en la relació directa amb els productors, com és en el cas dels grups de consum. A l’argument d’un consum lliure de químics bo per la nostra salut i per la salut del medi ambient s’hi suma un consum responsable que ha posat en qüestió tots els impactes de les grans cadenes de supermercats que Montagut i Vivas exposen. No només es tracta de consumir ecològic, sinó de consumir producte local, de temporada i sense intermediaris.

Fer el canvi cap a els nous hàbits de consum responsable

El consum de producte ecològic local de venta directa o de circuit curt és més bo al gust, millor per la teva salut, millor pel medi ambient, millor per la economia local, millor per la dignificació del treball de la pagesia, fomenta la sobirania alimentària i és, al mateix temps, una renúncia a la participació en el benefici de l’oligopoli de les grans empreses de l’alimentació, una forma de petit activisme des de la pràctica diària.

Però, com renunciem als vells hàbits als que estem acostumats? Davant de tots aquests arguments a favor de consum responsable hi ha qui es posarà a la defensiva justificant que el consum de productes ecològics és molt més car, que no hi ha temps per anar a botigues especialitzades i menys de participar en un grup de consum, etc. Hi ha un petit sentit de culpabilitat per continuar acudint a les grans cadenes i ens cal justificar una mica aquesta culpa.

Tranquils, tranquil·les, i anem per parts. El divorci amb els vells hàbits de vegades és lent, progressiu, contradictori en alguns casos. La intenció de canviar i participar en un consum més responsable, sigui en el grau que sigui, ja és de per si quelcom positiu i que val la pena. Així doncs, es pot començar per reduir el consum de productes industrialitzats i incrementar el de productes locals i ecològics poc a poc. Si fem una mica de reflexió, veurem que hi ha opcions ecològiques i locals a un preu molt assequible i que un carro ple de productes industrials «d’oferta» de vegades no és pas més econòmic que un cistell de verdures, llegums i carn ecològica local suficient per a aportar-nos els nutrients que necessitem. Pas a pas veurem que tractar directament amb els productors redueix els costos d’intermediaris i que, si no tenim temps, la majoria ens ho porten a casa. El nostre rebost s’anirà omplint de productes més responsables, si bé encara hi podrem trobar algun producte industrial o alguna llauna dels vells hàbits pel mig. Sigui com sigui ho estem fent bé i lo divertit és que cada vegada ho podem fer una micona millor.

Salut i canvi!
El Bosc de Bambú

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s